Op de luchtbogen van de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch staat een unieke verzameling beelden van fabeldieren, muzikanten en ambachtslieden. Deze beelden, geplaatst tussen 1478 en 1517, dienden als anekdotische versiering en zijn een bijzonder kenmerk van de kathedraal.
Restauratie en Vernieuwing
Tijdens een restauratie in de 19e eeuw werden de beelden, die door de tijd beschadigd waren geraakt, aangevuld en deels vervangen in neogotische stijl. Lambert Hezenmans ontwierp de nieuwe beelden, met behulp van modellen van Frans Kuijpers en beeldhouwwerk van Antoon Goossens.
Uniek in de Kerkenbouw
De luchtboogbeelden van de Sint-Jan zijn uniek in de middeleeuwse kerkenbouw. Nergens anders zijn vergelijkbare beelden op deze hoogte te vinden. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van ‘s-Hertogenbosch en trekken jaarlijks vele bezoekers.
De Enige Vrouw: Een Bijzondere Verschijning
Een van de meest opvallende beelden op de luchtbogen is de vrouw met de tamboerijn. Zij is de enige vrouw van de 96 beeldjes (!) en zit niet schrijlings op de boog, zoals de meeste andere beelden, maar in amazonezit. Dit maakt haar tot een bijzonder en uniek element van de luchtboogbeelden.